Trening gir initiativ

Hvis man har betalingsanmerkninger så betyr det ofte at man ikke har jobb. Og har man ikke jobb så kommer det ofte av at man ikke har initiativ nok til å få seg en jobb. Og dårlig initiativ kommer ofte av at man ikke klarer å aktivisere seg. Og grunnen til at man ikke klarer å aktivisere seg er at man er nedfor, rådvill eller tiltaksløs. Og er man tiltaksløs så kommer det ofte av at man ikke er nok i bevegelse, og bevegelse får man f.eks. ved å trene på sykkel.

Sykling er en morsom og fartsfylt måte å trene på. Bare husk på at har man dårlig råd så bør sykkelen sikres med en GPS-tracker. Da kan du enkelt spore sykkelen din hvis den skulle bli stjålet. Politiet og forsikringsselskaper anbefaler også at du setter en GPS-sporer på sykkelen din. Du trenger ikke en dyr en, bare en enkel tracker som kan gi deg posisjonen til sykkelen når du sender en SMS til den. Det siste man trenger hvis man har dårlig råd er å få stjålet sykkelen sin.

Men til saken, hvordan kan du best få trening på sykkel? Her følger 9 råd om hvordan best utnytte sykkelturen slik at du skal få litt initiativ og orke å søke på jobber igjen.

9 råd bedrer helsen og potensielt økonomien

1. Tren uten avbrytelse i starten, og gjerne tre til fire ganger i uka. Flere korte turer på 20-25 km gir bedre resultat enn én lang tur i helga.

2. Velg aldri for høyt gir. Mange har tendens til å velge et for høyt gir og så la kadensen (pedalomdreininger pr. minutt), og puls innrette seg etter det. Dette vil typisk bety at det dannes melkesyre i beina. Melkesyre er et avfallsstoff, som kroppen må transportere vekk, noe som det ikke er overskudd til, og da sier kroppen til slutt stopp, og treningsturen er verdiløs.

Venn deg derfor til å kjøre med en høyere kadens. For mosjonister skal den gjerne være på ca. 90. Har du en pulsklokke kan du i tillegg holde øye med pulsen din. I starten bør den være 60-70 % av maksimumpulsen din. En tommelfingerregel sier at du finner maksimumpulsen ved å ta 220 minus alderen din.

3. Varier treninga di – la stille rulleturer veksle med mer krevende intervalltrening. Intervallene kan i starten for eksempel være på tre til fem minutter med et minutts pause mellom.
Pulsen skal under intervallene opp på 80-90 % av maksimumpulsen, og ettersom tiden går, kan du med fordel gjøre treningsintervallene dine lengre. Husk å bruke minst 30 minutter på oppvarming, før intervalltreningen.

4. Treningen skal intensiveres gradvis. En gylden regel kan være å øke treningsmengden og intensiteten med 10 prosent i uka, i løpet av tre uker. Den fjerde uken tar man en pause – t en restitusjonsuke, hvor man gårn ed 20% i intensitet. I uke fem braker det løs igjen, og det legges til 10% på det hittil maksimale nivået fra uke tre. Altså som en trapp, hvor man går opp tre trinn, tar en pust i bakken, hvoretter man er klar til tre nye trinn.

5. Tren aldri harde intervaller flere dager i strekk, men la kroppen få mulighet til å hvile seg etter en hard treningsdag. Det kan enten skje med en sykkelfri dag eller med en rolig rulletur.

6. Varier treningsrutene, slik at du bevarer lysten til å trene. Og sykler du alene, og er vinden kraftig, kan du med fordel ta en kortere rute, hvor mot-, side- og medvind avløser hverandre med jevne mellomrom.

7. Tren aldri på tom mage. Trening krever ekstra energi, som man best får ved å spise grønnsaker, frukt, ris pasta og brød. Husk også noen energidrikk i flaska og en sjokoladebar eller en banan i lomma på turer med over 1 times varighet.

8. Husk alltid å strekke ut etter en treningstur, da det forebygger ømme muskler og slitasjesskader.

9. Lytt alltid til din kropps signaler. Er kroppen trøtt, hjelper det ikke å trene.